Josefin Nilsson

Dags att köpa ny häst?
Jag är verkligen så galet sugen på en ny häst nu. Hade inte mina planer för det här året sett ut som de gör då hade jag aktivt börjat leta efter och prova, för att hitta en ny häst så fort som möjligt nu. Men med tanke på att jag planerar att vara utomlands i ca 1,5-2 månader i sommar och inte vet var jag kommer bo/ jobba i höst så känns det inte som någon bra idé att köpa en häst som jag sen kanske blir tvungen att sälja nästan direkt. Lite tråkigt, men trots det sitter och nästan och kollar på hästnet varje dag för att se vad det finns. Tänkte att jag kunde passa på att dela med mig lite av vad det är jag hade kikat efter om jag aktivt hade letat efter en ny häst nu.
 
Drömmen hade verkligen varit att hitta en rutinerad tävlingshäst som var någonstans mellan 8-10 år och hade gått upp till 1,40m hoppning, för att få en första häst som jag faktiskt skulle kunna få rutin och lära mig av. Jag har aldrig haft någon färdig läromästare i hoppning som jag har kunnat lära mig av och klättra i klasserna med. Istället har jag alltid fått börja från början och jobba upp allting långsamt samtidigt som jag själv har skullat lära mig själv. Med andra ord har jag fått utbilda både mig själv och hästen på samma gång, vilket har tagit mycket tid (och såklart varit väldigt lärorikt) men tyvärr har jag aldrig hunnit få ta glädje av jobbet jag har lagt ner på det då hästarna har lämnats till ägarna när framgångarna har börjat komma. Så att kunna köpa och stå som ägare på en rutinerad hopphäst hade verkligen varit en dröm, dock hade inte pengarna på kontot räckt till det...
 
Calamity Jane (ägare; Flyinge AB) som jag hade turen att få rida mycket under min gymnasietid. En häst som i sin ungdom gått upp till 1.40m, nu är hon närmare 20 år och vi tränade banor på runt 1.20m nivå.
 
Så istället hade jag satsat på en fin yngre häst helst i åldern 3-6år, absolut max 8år gammal men då hade jag helst velat ha lite högre utbildning. Utbildningen hade fått vara i förhållande till ålder och pris, man kan ju trots allt inte få allting för en rimlig summa. Jag har alltid sagt att hästarna jag har får vara exakt hur jobbiga som helst ridningen så länge de är enkla att hantera från marken, och lite så känner jag fortfarande. Så jag hade med andra ord hellre tagit en något vild häst som kastar sig, backar, stegrar och bockar än en som reser sig när man leder den eller inte går att lasta. Men det jag prioriterar allra högst är att den ska vara sutten på och helst riden i alla gångarter. Jag har ridit in en del ponnyer/ hästar från grunden och även om det är jättekul att jobba med dom då så tar det fortfarande emot lite eftersom minnena sitter kvar från när en ungponny jag red in tvärnitade och stegrade (jag kramade mig fast runt halsen) och vi slog över, vilket medförde att jag fick ponnyn rakt över min kropp, och sen blev trampad när den i panik kastade sig upp. Jag älskar att jobba med unga hästar, men som sagt, jag vill helst att de ska vara suttna på i alla gångarter innan jag sitter upp.
 
En väldigt grön och oriden 5-åring som stod i tävlingstallet där jag jobbar under förra våren, han blev lite av mitt projekt. Nu har han dock flyttat hem till sin ägare igen i höstas.
 
Sen skulle jag titta mer på hästens inställning och personlighet än stammen. Stammen har såklart betydelse den med men jag anser att viljan är minst lika viktig. En häst men rätt inställning till arbetet kommer minst lika långt (om inte längre) än en häst med den rätta stammen och kapaciteten men som saknar viljan. Jag har ridit så otroligt många hästar på olika utbildningsnivårer nu de senaste åren, allt från oinridna och gröna unghästar till de som har gått internationella 1,50m klasser, så rent ridmässigt vet jag vad jag letar efter för känsla. En känslig häst som är kvick för hjälperna, modig men ändå försiktig. Hellre lite mot det heta och tittiga hållet än lite seg och loj. Den behöver verkligen inte hoppa spektakulärt när man ser den utan det viktigaste är att den vill hoppa felfritt, är ärlig och suger tag i hindret, sen behöver inte själva språnget vara "WOW".
 
Också det den här charmiga valacken med extremt mycket vilja och åsikter. Tittig som bara den och stor (ca 1,80m i mankhöjd) men WOW vilken känsla han bjöd på när jag kom om med benen, helt klart den känsligaste hästen med helt fantastiska gångarter och ridbarhet som jag har suttit på (hopphäst). Även han har dock flyttat från stallet där jag jobbar, såldes i somras och går nu som förstahäst med en yngre ryttare.
 
 
Ajli Müller

Det låter som en verklig hjärtefråga <3

Svar: Ja det är det verkligen för min del. Älskar hästarna och ridsporten och saknaden nu när jag inte har någon häst är enorm, men det gör också längtan till den dagen då jag har en ny ännu större <3
Josefin Nilsson

My

Det skulle kunna varit jag som skrivit den texten!! Söker helst en max 10 år gammal som gått ca 130 men har fått insett att jag inte kommer ha råd med det just nu. Jag har, precis som du, fått utbilda min ponny från grunden och vi har inte haft det roligaste rundorna på hoppbanorna. Nu efter 4 års tävlande börjar det bli bättre. Men nu har jag istället börjat titta på kanske 6 åringar som har viljan och gått ca 1.10 för då finns det ändå kapacitet. Just det där med viljan och kärleken till tävling vill jag att den ska ha!

Har hittat såå många fina men vi får se när dagen kommer och de blir någon häst till i stallet :)

Svar: Ja det är verkligen synd att alla hästar ska vara så otroligt dyra. För ett par år sen hade det ändå gått att köpa en häst i max års ålder som hade gått upp till 120-125cm men nu är ju även de riktigt dyra då alla childrens ryttare söker den typen av häst.
Jag har också hittat jättemånga fina nu den sista tiden så det känns lite tråkigt att inte kunna köpa en just nu, men hoppas att du hittar en häst som passar dig när det väl blir dags :)
Josefin Nilsson

Sara Ekman

Hästar är livet!! : )

Svar: Ja verkligen, finns inte något bättre! :)
Josefin Nilsson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress