Josefin Nilsson

"Alla hästar är till salu för rätt pris"
Eftersom vi ändå diskuterade det här med att köpa häst för ett par dagar sen så tänkte jag att jag kunde dela med mig av lite andra tankar som går i lite samma spår. För många storhästar är extremt dyra och ju bättre stam, utbildning och resultat ju mer pengar kostar dom. Att en häst som har startat 140cm kostar närmare 250 000kr är idag inget konstigt alls och har den dessutom stadiga resultat med placringar på den nivån och lite högre ja då kan vi prata om ett pris på en halv miljon för en häst här i Sverige utan problem. 
 
"Om du hade fått ett bud på en miljon för din häst, hade du sålt den då?" Svaret på den frågan tror jag varaierar otroligt mycket beroende på vem som får frågan. Överlag skulle jag tro att många som håller på med ridsport på hobbynivå skulle överväga ett bra bud på sin häst något mer än vad tävlingstallen gör. Inte ur ett perspektiv på vem som älskar sina hästar mest, för jag kan intyga att tävlingsryttarna i de stora tävlingstallen gör allt för sina hästar, utan för att tävlingstallen är beroende av pengarna på ett annat sett än vad privatpersoner som äger en häst och har ridningen som en hobby är. Jag kan bara utgå från mig själv, jag hade aldrig kunnat sälja Pelle, oavsett bud, under min ponnytid om jag inte hade känt att vi verkligen var färdiga och att personerna som kom med budet var en familj som verklogen skulle kunna erbjuda Pelle ett bättre liv än vad jag gjorde. För för min del handlade det inte om pengarna med Pelle, det handlade om att han var min bästa vän och även om jag älskade att träna och tävla så betydde hans häsla och vår kärlek mer än alla resultat i världen. Dessutom handlar ju inte ponnysporten om några inkomster i form av prispengar utan enbart utgifter och tävlar man inte bland eliten så kan man inte heller räkna med att man ska gå med en stor vinst vid försäljning. Det är verkligen så stor skillnad att hålla på med hästar som en hobby eller att ha det som sitt jobb och inkomst.
 
Fina Pelle, han är kanske inte så mycket för världen men för mig betyder han och allt vi gick igenom tillsammans mer än vad ett belop på kontot skulle kunna ge mig.
 
Jämför jag de tankarna jag hade om ridsporten och hästarna för ett par år sen med de jag har idag så inser jag så himla mycket jag har fått lära mig genom att arbeta med hästar. Det är en sak att ha en egen häst och en helt annan att jobba med eliten och deras hästar. Sporten är så extremt dyr och intekterna är ofta låga i förhållande till vad utgifterna är. Jag kan dra ett exempel som jag och min chef diskuterade för lite drygt en månad sen. Han hade blivit erbjuden en plats i landslaget under Nationshoppningen i Doha nu i januari. Med andra ord en rolig uppgift men det skulle innebära en lång och dyr resa. Bara själva flygresan dit för en häst skulle kosta 100 000kr och han ville då ha med sig två hästar så 200 000kr, därefter tillkommer uppstallning på plats för ett par veckor, tävlingsstarter, resekostnad för han själv samt hästskötare, och hotell. Exalt vad det hela skulle kosta diskuterade vi aldrig men någonstans mellan en kvarts- till en halv miljon skulle jag gissa på. Även om det är mer prispengar på den arabiska touren än den europeiskt så kan ni ju själva räkna ut att det gäller att vinna/ placera sig i alla klasser man startar för att det ska gå +/- noll eller till och med med lite vinst i slutendan. Så för att ett tävlingstall som detta överhuvudtaget ska kunna gå runt varje år så krävs det att en del hästar säljs. 
 
Den här tjejen är verkligen en av mina absoluta favoriter i stallet där jag jobbar. Ett sto med otroligt mycket personlighet och åsikter om exakt allt men hon är också helt underbar att rida. Såklart har hon också en riktigt hög prislapp men inom en snar framtid kommer hon ändå garanterat ha flyttat då hon är en riktig Super-Star.
 
Jag vet att vilken häst som helst skulle kunna vara såld i stallet där jag jobbar när jag kommer en dag. För till rätt pris och köpare är alla hästar till salu, oavsett hur bra de går. Sen kämpar alla elitstall för att slippa att sälja bästa-hästen för de där extrema summorna, utan de säljer hellre lite fler hästar oftare av de som tävlar något lägre klasser. Som jag skrev i början av inlägget så handlar hela denna sporten om mycket pengar och hästar är extremt dyrt. Men jag tror ändå att det är ritkigt stor skillnad på hur man ser på en försäljning utifrån hur man utöver sporten, hobby eller elit. Skulle du kunna sälja din häst för ett bra bud?
Netti Starby

Oj vilka priser och jag som inte är insatt i det där alls. Jag ser bara hästar som sällskapsdjur med kärlek :-D. Om jag hade haft en häst så hade jag blivit för fäst vid den och aldrig kunnat sälja oavsett pris. Kramis

Svar: Ja det är svårt att förstå vilka summor det handlar om när man inte är insatt i sporten. Jag känner likadant, man fäster sig för mycket och sen spelar priset inte så stor roll längre :) Kram
Josefin Nilsson

Ida

Ojdå!! Stora summor, säger som ovan inte alls insatt i sådant <3

Svar: Ja det är verkligen extrema summor :)
Josefin Nilsson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress