Josefin Nilsson

Dags att lära känna den nya hästen

Jag blir verkligen så glad av att komma till stallet och mötas av min kompis och hennes häst, båda två är verkligen så glada och härliga att vara runt så jag åkte verkligen hem betydligt piggare än vad jag var när jag kom. Dessutom gör det ju inte saken sämre direkt att jag fick till en fin känsla i ridningen också.

Planen från början var att jag skulle sitta upp direkt i ridhuset. De gångerna jag har ridit hästen innan så har min kompis fått rida lite först, mycket för att jag ska kunna se och lära mig av deras system. Men när vi kom till ridhuset så var det säkert 10 andra där som red och någon som hade träning så vi bestämde oss för att min kompis fick rida först även denna gången. När jag satt upp kom jag verkligen till ridning mycket fortare än vad jag har gjort de andra tre gångerna jag har ridit hästen, och det kändes så bra att vi har börjat hitta varandra lite mer.

 Jag och Pelle för lite mer än ett år sen, jag är van vid att ha ridhus helt för mig själv så att dela med så många andra är verkligen något nytt.

Red mycket tempoväxlingar och övergångar i traven för att hitta framåtbjudningen ordentligt och han tog mina hjälper fint. Dock blir han gärna lite spänd och kör upp huvudet när man saktar av eller samlar lite, egentligen mest för att han är så himla känslig och inte riktigt tänker framåt i övergångarna. Men jag fick de reaktionerna som jag önskade och han blev mycket kvickare för hjälperna och bjöd på fint framåt, vilket gav ett helt annat påskjut bakifrån och fint stöd i handen. Till skillnad från Pelle så blir han inte det minsta stark i handen utan när han verkligen jobbar genom kroppen och tar stöd i bettet så är kontakten jätte-mjuk och allting känns otroligt lätt, då hade man kunnat ”åka” rundar hur länge som helst utan att bli det minsta trött på att rida honom, så himla fin. 

Försökte överlag att lägga fokus på att ha en jämn takt genom allt jag gjorde oavsett om det var rakt eller böjt spår så vill jag att han ska bjuda på framåt men lika långa steg och samma påskjut från båda sidorna. Han skjuter gärna ut bogen och rumpan något i vänstervarvet så jag red lite svag förvänd öppna för att få en bättre kontakt med yttersidan och fick honom efter det ännu mer i ramen. Traven var verkligen riktigt fin överlag!

 Pelle får stå för båda bilderna då jag fortfarande inte har en enda bild på den nya hästen, hade dock önskat att jag var lika kvick i hjälperna nu som när denna bilden togs.

Galoppen var även den mycket bättre denna gången än vad den har varit de tidigare tillfällena, rundare och mer bjudning även här. Jag kände också att jag kom till bättre ridning och kunde inverka mer korrekt och därmed ge honom bättre förutsättningar. Tyvärr känner jag dock fortfarande att jag är ur form just i galopparbetet, kroppen blir lite seg då musklerna inte är på rätt platser, vilket medför att jag inte kan inverka med samma kvicka hjälper som jag hade velat göra. Fruktansvärt frustrerande känns det men samtidigt vet jag att det kommer att bli bättre med tiden, så jag får väl helt enkelt bara bita ihop och kämpa vidare med lite galopparbete åt gången. 

Jag är verkligen otroligt tacksam över förtroendet att få rida denna fina hästen åt min kompis och jag det ska bli så himla kul att få göra den här resan tillsammans med dom!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress