Josefin Nilsson

Tankar inför LA-debuten
LA-debuten närmar sig och att komma tillbaka till där vi slutade innan skadan har varit ett mål hela tiden. Därför kändes det också självklart att sätta just LA:1 starten som ett utav årets mål. Vad jag däremot inte hade koll på när jag satte målet var att de har uppdaterat programmet detta året, vilket innebär att det inte riktigt är samma LA:1 som det var när jag och Pelle sist startade LA i mitten av juni 2015.
 
Programmet är i det stora hela samma, skillnaden är inridning i galopp, en halv-volt i trav där man länger formen och att det nu står att ryggningen ska vara en hästlängd istället för ett specifikt antal steg. Men dessa små förändringar gjorde trots allt mig lite osäker på hur den här debuten skulle bli, när jag för ett par månader sen insåg att det var ändringar. Och just därför tänker jag nu dela med mig av mina tankar inför helgens LA-debut.
 
Inridningen i galopp kan jag ju lugnt säga var det som oroade mig allra mest då detta inte är något vi ens har tränat på innan och med tanke på hur stark Pelle kan bli såg jag framför mig hur han bara drog iväg och vi knappt fick någon halt alls. Men så fort jag provade detta hemma på banan insåg jag att det inte kommer bli några större problem. Pelle är en otroligt smart ponny och han vet att halten (i stort sett) alltid är på X så jag behövde bara tänka halt och så stannade han jämt med alla benen i form. Det enda problemet jag skulle kunna se här är i fall han taggar igång för mycket inför uppridningen när det är start inne från banan, då kanske vi kommer bredvid medellinjen. Men så länge jag samlar honom ordentligt innan uppridningen och fokuserar på att ha honom helt rak så är jag säker på att detta kommer gå superbra!
 
Bild från näst sista LA starten innan skadan...
 
Jag är otroligt glad över att halv-volten i en längre form inte fanns i programmet sist när vi startade LA för helt ärligt hade det inte ens kunnat bli bra, vi hade en form (om ens det), och bara tanken på att länga tyglarna gjorde att tempot ökade och han drog ner huvudet, alternativt att vi tappade all kontakt och han blev stel som en pinne. Nu ser jag inte ens detta som något problem. Han vill alltid söka sig framåt neråt och det är i den långa låga formen jag har absolut lättast för att påverka honom så denna punkten i protokollet kommer antagligen inte vara något som drar ner slutresultatet utan snarare höjer det.
 
Ryggningen var däremot något som vi hade väldigt mycket problem med sist vi tävlade LA. Varför förstår jag fortfarande inte eftersom detta var något som jag använde mig av under nästan varje framridning när vi tävlade hoppning och vi hade aldrig någosin något problem med det då. Men inne på dressyrbanan ville Pelle verkligen inte rygga. Nu har vi inte tränat något speciellt på det men de få gångerna jag har velat att han ska göra det så har han gjort det fint. Dock har jag ingen aning om hur långt en hästlängd är. Fyra steg vet jag att vi kan göra utan problem men är det en hästlängd? Ja, vi får helt eneklt göra så många steg som det känns som att vi skulle kunna göra utan att jag går över Pelles gräns och sen får vi väl helt enkelt se om det är tillräckligt mycket för domaren.
 
Med andra ord, det som oroade mig i början av året oroar inte mig längre. Nu är jag bara extremt taggad på att gå upp en klass och känna av hur formen är. Vad domaren sen ger för poäng spelar helt ärligt inte så himla stor roll för min del, självklart vill jag ha en bra procent, men känslan är verkligen så mycket viktigare för min del. Så målet med helgen start är att gå in och sätta en bra känsla och sen tränar vi vidare efter det inför nästa start. 
Tuva Björnwall

Det kommer gå superbra, heja er :D

Svar: Åh tack snälla du! :D
Josefin Nilsson

Erika

Skönt att du är lugn, trots lite ändringar i programmet! Önskar dig lycka till!! :D

Svar: ja det känns ändå riktigt bra nu! tack!! :D
Josefin Nilsson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress