Josefin Nilsson

Tips; Studenten och livet därefter
Vårterminen i skolan går mot sitt slut och jag minns så väl hur mycket känslor det innebar för min del förra året. På ett sätt var det så skönt att äntligen få ett avslut på skolan och gymnasiet och få komma ut i vuxenlivet. Samtidgt som det verkligen skrämde mig att inte veta vad som skulle hända, och helt plötsligt ha full makt över sitt liv. Och det kvittar egentligen vem jag än pratar med för i stort sett alla verkar känna likadant inför studenten, just därför tänkte jag att jag ska dela med mig av mina tankar så här ett år efter med lite distans till allt som händer inför, under och efter studenten.
 
Jag har verkligen haft lyxen att gå i två helt fantastika klasser från högstadiet till studenten, både klassen på högstadieskolan och min gymnasieklass, så för min del har det inte varit jobbigt att gå till skolan, utan jag har alltid trivts. Därför tror jag också att det kändes lite extra tungt att det skulle få ett slut eftersom jag verkligen gillade skolan med allt förutom alla timmar som gick till plugg. Tiden innan studenten är verkligen fylld av känslor och i min klass var alla mest taggade, för det är ju trots allt en dag som de flesta har längtat efter i flera år. Samtidigt som vi visste att vi skulle bli utspridda i hela Sverige och resten av världen när vi väl slutade skolan. I takt med att studenten närmade sig började vi alla känna mer eller mindre panik inför vad som skulle hända sen också. Själv hade jag som plan att ta sommarlov hela sommaren vilket kändes som en bra plan då. Nu i efterhand är jag glad att jag fick ett jobb en månad efter studenten för även om ledighet är skönt så kommer livet liksom ikapp en efter studenten och jag insåg i alla fall att den där ledigheten inte alls var lika skön när jag visste att den egentligen var arbetslöshet. Så ett tips från mig är att hitta ett sommarjobb, eller någon annan sysselsättning så att det inte blir att du bara glider runder hela sommaren, för det blir tråkigt i längden.
 
 
 
Under själva studentdagen var det bara ren glädje, dock var jag inte alls medveten om hur himla trött man faktiskt blir. Det är en väldigt aktiv dag och framför allt en lång dag som börjar tidigt och festandet pågår sen exakt hela natten och vidare nästa morgon. Min klass var ändå lite smarta och tog det lite lugnt med champange-frukosten som vi valde att ha bara lite mer än en timme innan fotograferingen och sen hängde vi tillsammans hela dagen. Vilket gjorde att vi var taggade och hade massor med energi under både utspringet och på flaket, som förövrigt var bland det roligaste jag någonsin gjort. Största tipset till studentdagen från mig, drick vatten! Kanske låter jättetråkigt men jag lovar er  att ni kommer behöva det också för att inte svimma innan eller under tiden ni är på flaket. För som sagt det är en väldigt aktiv dag och man gör av med mycket vätska inte minst om det är varmt.
 
 
Efter student-veckan var slut och vi hade haft skolavslutning så kom verkligheten sakta ikapp samtidigt som allt som hade hänt sjönk in. Och jag kände mig helt seriöst både tom och vilsen då en så stor del av livet försvann. För oavsett om man gillar skolan eller inte så är det en stor del av livet och en bas i vardagen som har varit med största delen av livet. Och plötsligt står man där helt själv och ska klara sig själv i vuxen-världen. De enda sakerna som man aldrig lärt sig i skolan är det dags att ta tag i och jag kan inte beskriva det bättre än att verkligeheten kommer ikapp en. Jag själv kände lite panik över att jag inte kunde åka utomlands och börja jobba med mina drömamr direkt och det kändes som att hela livet bara skulle förvinna ifrån mig om jag inte började jobba med mina drömmar direkt. Som sagt fick jag ett jobb, där jag förövrigt kände mig helt vilsen och superliten, men där insåg jag också hur många år jag och alla andra som tar studenten faktiskt ska jobba innan vi går i pension, minst 46 år för att vara exakt. Tro mig, det är igen stress och du måste inte göra allting redan första året! Vet du vad du vill plugga eller jobba med så kör på det, annars är mitt tips bara att hitta ett jobb, kom ut på arbetsmarknaden och sen kommer det bara att bli lättare när du väl har något i ditt CV. Du behöver inte stressa för du kommer ha gott om tid att lista ut vad du vill och förverkliga dina drömmar, med andra ord det löser sig!
 
 
 
Det kan verkligen låta så klyschigt, men är det något jag har lärt mig detta året så är det att verkligen bara ta det lugnt, göra det som känns rätt för mig och lita på att livet löser sig. Det finns alltid mer än en väg till målet och går det inte direkt då kommer du att hitta en annan väg och lära dig en massa användbara saker på vägen. Livet efter studenten är sjukt kul men ovant, våga lita på dig själv och göra det du vill så kommer resten att bli superbra!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress